Парохија пучиљанска (Пучиле код Бијељине)


 
Парохијска црква Светих и Праведних Богоотаца Јоакима и Ане: Градња је почела 1998. године. Пројекат је урадио архитекта Славко Лукић из Бијељине. Темеље је 18. октобра 1998. године освештао Епископ зворничко-тузлански Василије. Једнобродни храм је зидан од ситне цигле, димензија 10 х 6,5 m, покривен је цријепом и има звоник са једним звоном.

 

Црквена умјетност: Храм живопишу од 28. септембра 2011. године Бојан Живић-Мишић из Београда, Радош Васић из Ниша и Драган Живковић из Крагујевца. Иконостас је од храстовог дрвета израдио Обрад Тришић из Бијељине. Дрво за иконостас је поклонио Саво Андрић. Иконе је насликао Александар Васиљевић из Бијељине. 

Црквени и културни живот: Коло српских сестара “Света Петка“ је основано 19. августа 2009. године са предсједницом удружења Бранкицом Марић на челу. Ово удружење нарочито је активно за празнике када обилазе угрожене парохијане, а ту су и многе друге акције које спроводе како би помогли свима којима је то потребно.
Светосавска омладинска заједница је основана 20. августа 2009. године и своје дјеловање је усмјерила на младе парохијане, настојећи да их веже за храм и хришћански живот. Нарочито су активни при организацији поклоничких путовања.
При храму излази и парохијски лист „Тавор“ који се штампа периодично и од сада је издато и одштампано 6 бројева.

Матичне књиге: Воде се од 1. јула 2005. године

Црквене зграде: Светосавски дом је изграђен 2002. године и употпуности је завршен. Парохијски дом је грађен од 2006. до 2012. године, површине 120 m² и остало је још само да се уради фасада на објекту.
Поред храма се гради објекат за продају и паљење свијећа по пројекту инжењера Младена Ћулума из Бијељине и архитекте Немање Остојића из Бијељине. Градња је почела 2012. године и до сада су урађени само темељи за објекат.

Гробље: Постоје два гробља и оба датирају са краја XIX вијека, једно је у Пучилама, а друго у засеоку Пухаре.
Споменик палим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату из овог мјеста је подигнут са јужне стране поред храма. На споменику се налазе имена 21 палог борца. Споменик су подигле породице страдалих, а све су водили предсјеник БО Пучиле Драган Чвргић, предсједник МЗ Пучиле Ђуро Станојевић и јереј Радиша Јокић.

Свештенство: Градњу храма је водио протојереј-ставрофор Бојо Стевић од 1998. до 2001. године. Након освећења храма парохију су опслуживали бијељински пароси, а прота Бојо је био старешина све до упокојења 2004. године. Од новембра 2004. године до августа 2005. године бригу о храму је водио јереј Љубо Богдановић. За првог пароха пучиљанског је 15. августа 2005. године постављен јереј Радиша Јокић, који је остао парох до 1. новембра 2009. године, а од тада је парох јереј Александар Тешић.

Ктитори, приложници и добротвори: Најзначајнији приложници и добротвори су: Саво Андрић, Бранимир Андрић, Ђуро Станојловић, Његослав Марић, Душан Савић, Милан Савић, Горан Перић, Драгослав Перић, Перо Мићић, Његош Зекановић, Милан Калајџић, Владо Ђурић, Дарко Делић, Драган Павличевић и Јован Чвргић.

Извори и литература: Исказ јереја Александра Тешића од 31. децембра 2012. године.

 

Парох: Александар Тешић рођен je у Тузли 18. октобра 1985. Завршио је Богословију Св. Арсенија Сремца у Сремским Карловцима 2004.  Дипломирао је на московској  Духовној академији 2007. Рукоположен је у ђаконски чин 12. септембра, а у свештенички 13. септембра 2009. Рукоположење је извршио Епископ зворничко-тузлански Г. Василије Качавенда. Говори руски језик. Ожењен је супругом Наташом.

 

Јереј Александар Тешић

 Парох при храму Светих и Праведних Богоотаца Јоакима и Ане
у Пучилама

+387 55 380 444

 +387 65 916 500

Sunday the 23rd. Affiliate Marketing.